NewsHomeFAQSearchRegisterLog in
Play Billiards with Gamezer Professionals
 Share | 
 

 BANJE I LECILISTA SRBIJE

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: BANJE I LECILISTA SRBIJE   11/11/2011, 22:37

Ponuda Banja i srpskog banjskog turizma
Banje su lečilišta koje su bogate lekovitom vodom, blatom, vazduhom ili drugim svojstvima koja pomažu, ili olakšavaju tegobe, ubrzavaju lečenje ili zarastanje, ili pak na neki drugi način pomažu procesu ozdravljenja. Najčešće su u to izvori geotermalne ili mineralne vode, mada su neke banje bogate i lekovitim blatom, a neka mesta u planinskim predelima se zbog čistog i svežeg vazduha nazivaju "VAZDUŠNIM BANJAMA" (Sokobanja).

Smatra se da Srbija leži na jezerima termomineralnih voda. Postoji preko 1000 izvora mineralnih voda i na njima je napravljeno preko 40 Banja. Banje su mesta okružena prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim nasledjem. Banje su pogodne za turizam jer u njima možete boraviti i leti i zimi. Iako se vezuju za lečilišta i rehabilitaciju Banje Srbije sve više postaju mesta gde se možete zabaviti, odmoriti, kulturno uzdizati.
Banjski turizam Srbija i lekovita svojstva

Takođe Banje Srbije mogu mnogo toga ponuditi i onima koji tamo duže borave. Veoma su značanje Banjske terapije koje su idealne za prevenciju svih vrsta bolesti, pa vam pomažu da se oporavite, vratite svoje psihofizičko stanje, duhovne sposobnosti, odličnu formu i izgled. Banje Srbije svojim lekovitim svojstvima obnavljaju elastičnost kože i opuštaju mišiće. Sve terapije se izvode pod kontrolom specijalizovanog medicinskog osoblja.
Sport i rekreacija
Banje Srbije su poznate i po dolasku brojnih sportista za vreme pripremnog perioda, jer se stalno ulaže u infrastrukturu Banja Srbije. Bilo da ste profesionalac ili rekreativac Banje Srbije vam pružaju brojne sportske aktivnosti i odmor, kako u zatvorenim dvoranama, tako i na otvorenim sportskim terenima: tenis, mini-golf, vožnja biciklom, trčanje, plivanje, fudbal, odbojka, rukomet, košarka.
Zdravlje - spa & wellness
Danas sa ponosom možemo da kažemo da u banjama dolaze mladje populacije, željne psihičkog i fizičkog odmora u nadi da što bolje iskoriste svoje dragocene odmore, a svoje baterije napune za nove radne dane. Turizam u Srbiji je glavni pokazatelj u kom smeru Srbija treba da se razvija. Osim poljoprivrede, turizam je glavna privredna delatnost i sve više se ulaže u turističke destinacije u Srbiji. Od vodećih banja na prvom mestu po posećenosti su Sokobanja i Vrnjačka Banja.
Vrnjačka Banja+
Niška Banja+
Banja Koviljača+
Ribarska Banja+
Prolom Banja+
Ovčar Banja+
Soko Banja+
Banja Vrujci+
Banja Kanjiža+
Banja Junaković+
Banja Palić+
Sijarinska Banja+
Selters Banja+
Bujanovačka Banja+
Mataruška Banja+
Gamzigradska Banja+
Lukovska Banja+
Zvonačka Banja+
Vranjska Banja+
Pribojska Banja+
Novopazarska Banja+
Kuršumlijska Banja+
Jošanička Banja+
Bukovička Banja+
Brestovačka Banja+
Atomska Banja +
Bogutovačka Banja+
Banja Ljig+
Ovčanska Banja+
Banja Ždrelo+
Banja Vrdnik+
Banja Rusanda+
Banja Palanački Kiseljak+
Banja Slankamen+
Banja Badanja+
Kopaonik+
Zlatibor+
Tara+
Divčibare+
Zlatar Planina
Stara Planina
Golija Planina

______________________________________________________________________________________
Last edited by S A N J A on 17/11/2011, 20:44; edited 2 times in total
Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Vrnjacka Banja   11/11/2011, 22:46


Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja lokacija i položaj

Vrnjačka Banja je udaljena oko 200km južno od Beograda. Nalazi se u severnoj podgorini planine Goč, na oko 325m nadmorske visine, u dolinama i dolinskim stranama Lipovačke i Vrnjačke reke, desne pritoke Zapadne Morave. Klima je tipično kontinentalna sa prosečnom godišnjom teperaturom 10,5°C, a srednja letnja 20°C i 764mm vodenog taloga. U Vrnjačkoj Banji se nalaze izvorišta desetak mineralnih i termomineralnih voda različitih hemijskih i fizičkih osobina. Preko 100 godina Vrnjačka Banja neguje turističku, ali i lečilišnu funkciju.
Vrnjačka Banja mapa
Vrnjačka Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Vrnjacka Banja leči sledeće bolesti:
1. šećernu bolest
2. stanje posle preležane zarazne žutice
3. hroničnog zapaljenje creva i želuca
4. bolest žučne kese i žučnih puteva
5. čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
6. bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva i drugih bolesti
Vrnjačka Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Najstarija i najpoznatija voda u Vrnjačkoj Banji je Topla voda. Topla voda se nalazi u samom centru Vrnjačke Banje. Voda sa ovog mineralnog izvora je bezbojna, prozračna, bogata natrijum hidrokarbonatom, prijatnog je ukusa i svi je rado piju. Temperatura lekovite vode je 36,5° C i koristi se za balneološku terapiju.
Mineralna voda Snežnik sadrži natrijum, kalijum, magnezijum, hidrkarbonata. Mineralna voda sa izvora Snežnik ima temperaturu od 16,8° C, i koristi se za balneološku terapiju.
Mineralni izvor Slatina nalazi se u zoni Lipovačke reke. Lekovita voda sa ovog izvora je žuta i slabo mutna i najviše sadrži natrijum hidrokarbonata. Temperatura vode na izvoru Slatina je 14° C i pogodna je za balneološku terapiju.
Mineralna voda sa izvorišta Jezero je slabo žuta i prozračna i bogata je natrijum karbonatom. Vrlo je pitka jer je slabo mineralizovana.Temperatura mineralne vode na izvoru Jezero je 25,5° C i pogodna je za balneološku terapiju.
Vrnjačka Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomeniciU blizini Vrnjačke Banje se nalaze mnogobrojni spomenici kulture: manastiri Studenica, Žiča, Gradac, Djurdjevi Stupovi, Sopoćani, Ljubostinja, Kalenić, Veluce, zatim utvrdenja Maglić, Ras, Brvenik itd. Banja je poznata po mnogobrojnim kulturnim priredbama u okviru Vrnjačkog kulturnog leta.
Vrnjačka Banja prirodne lepote

Vrnjačka banja ima lepo uredjen centar za šetnju, uredjene parkove, planina Goč sa ski stazama a najlepše je noćna vožnja.
Vrnjačka Banja pored šetališta, poseduje čuvene parkove koji datiraju iz 19 veka. Ako želite dugačke šetnje, pravo uživanje u prirodi tu je i Planina Goč udaljena svega 11km od centra Vrnjačke Banje. Ova planina sa svojom čistim vazduhom povoljno utiče na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervnog sistem, a takođe je dobra za rekreaciju i treniranje. Najviše privlači ljubitelje zimskih sportova.

Za ljubitelje sportskog ribolova uređene su Podunavačke bare (10 km) na Zapadnoj Moravi gde se i održavaju velika sportska takmičenja. Postoje i idealni uslovi za bavljenje lovom u uređenom lovištu na Goču.
Vrnjačka Banja sportsko-rekreativni sadržaji

Vrnjačka Banja ima bogate sportske sadržaje kao što su:
tri travnata fudbalska terena, atletska staza, kuglana, stoni tenis, bodi bilding, tereni za male sportove (košarka, odbojka, rukomet, tenis), mogućnost vožnje bicikla, otvoreni i zatvoreni bazeni…

Vrnjačka Banja, ima sve više gostiju koji dolaze na sportske pripreme, igre i rekreaciju. Sportsko rekreacioni centar "Raj" sa tri travnata terena (fudbalska) jedan je od značajnijih objekata u Vrnjačkoj Banji.

Jedan od značajnijih objekata je sportska hala koja ispunjava uslove za sve sportove u dvorani kao što su: košarka, odbojka, rukomet, borilački sportovi, stoni tenis, mali fudbal, bodi bilding itd. Takođe su tu i mali sportski tereni na otvorenom kao i zatvoreni bazeni i otvoreni olimpijski bazen. Bazeni ispunjavaju kriterijume za sve vrste vodenih sportova.

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Niska Banja   11/11/2011, 22:50


Niška Banja
Niška Banja lokacija i položaj

Niška Banja se nalazi na jugoistoku Srbije, pored magistralnog pravca Niš-Sofija. Leži u podnožju Koritnjaka, ogranka Suve Planine, na nadmorskoj visini od 248 m. Udaljena je 10 km od Niša i 250 km od Beograda.

Niška Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Bolesti lokomotornog aparata, kardiovaskularne bolesti, stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, rehabilitacija bolesnika posle ugradjiivanja endoproteze kuka i kolena, postraumatska stanja, stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona, zapaljenski i funkcionalni sterilitet.

Niška Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Lekovitost i specifičnost voda Niške banje daju radonske termomineralne vode i prirodan mineralni peloid.Prirodni lekoviti faktori u Niškoj Banji su blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Lekovite vode, koje izviru sa pet izvora („Glavno vrelo“, „Suva Banja“, „Školska česma“, „Banjica“ i „Pasjača“), pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi (36-38° C), blago mineralizovanih, sa kapacitetom od 56 litara u sekundi.
Niška Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

Organizuju se posete do grada Niša koji ima veliki broj spomenika iz turskog perioda (Ćele-kula), kao i poznati rimski grad Mediana....

Niška Banja prirodne lepote

Niška Banja ima izuzetno umirujuću umereno-kontinentalnu klimu. Veoma lepo uredjen banjski park se prostire na oko 5 ha, a u neposrednoj blizini je i park-šuma Koritnik, sa uredjenim trim stazama. Tu je i poznata Sićevačka klisura, a mogu se posetiti i Bojanine vode....
Niška Banja sportsko-rekreativni sadržaji

Niška Banja ima više terena za sportska takmičenja i rekreaciju: terene za fudbal,, rukomet i tenis, hipodrom sa rekreativnim jahanjem u zatvorenom i otvorenom prostoru, i kuglanu...

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Banja Koviljaca   11/11/2011, 22:57


Banja Koviljača
Banja Koviljača lokacija i položaj

Banja Koviljača se nalazi 142 km jugozapadno od Beograda, a od Loznice je udaljena 6 km i nalazi se u regionu Podrinja u zapadnoj Srbiji. Smeštena je na desnoj obali reke Drine, ispod planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 125 m. Do Banje Koviljače se dolazi magistralnim putem Ruma-Šabac-Loznica.
Banja Koviljača mapa
Banja Koviljača indikacije, lečenje i prevencija bolesti

U banji se leče:
* reumatična oboljenja,
* degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba
* diskus herniju i stanja nakon operacije diskus hernije
* osteoporozu
* posttraumatska stanja gornjih i donjih ekstremiteta i kičmenog stuba
* lakša oštećenja centralnog nervnog sistema
* lezije perifernih nerava
* mišićna oboljenja
* pojedina ginekološka i kožna oboljenja
* sterilitet
* limfedem
Banja Koviljača prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstvaPrirodni lekoviti faktori Banje koviljače su:
Termomineralna voda i peloid Banje Koviljače. Termomineralna voda, koja se koristi u terapijske svrhe u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju - Banja Koviljača, na osnovu terenskih i kompletnih fizičko – hemijskih ispitivanja, pripada kategoriji natrijum – kalcijum – hidrokarbonatnih hipotermi. Primenjuje se u vidu: kupanja ( lokalnog ili opšteg ) i orošavanja.
Banja Koviljača manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomeniciOkolina Banje je veoma bogata kulturno-istorijskim spomenicima. U samoj Banji se nalazi “Koviljkin grad” (arheološki ostaci Rimskog grada), a nedaleko na planini Cer se nalaze takođe utvrđenja starih gradova Kosanin i Trojanov grad. Blizu Banje Koviljače je Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića. Tu je i manastir Tronoša, u kome je smešten "Muzej ranog Vukovog školovanja", u ovom manastiru se Vuk učio pismenosti.
Banja Koviljača prirodne lepoteBanja ima lepo uređen park pogodan za šetnje i rekreaciju. Na reci Drini postoji lepo sređeni prostori za ribolov, u blizini je izletište Gučevo, gde će te uživati u lepotama ovog predivnog predela Srbije.
Banja Koviljača sportsko-rekreativni sadržajiTereni za male sportove, plaže na Drini, pogodnje za kupanje...

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Ribarska Banja   11/11/2011, 23:24


Ribarska Banja
Ribarska Banja lokacija i položaj


Ribarska Banja se nalazi na 200km južno od Beograda u Rasinskom okrugu. Ribarska Banja je smeštena u centralnoj Srbiji na severoistočnim obroncima Velikog Jastrepca, u klisurastom delu Ribarske reke koji se tu formira kao Banjska reka. Okružena je gustom šumom sa uvek svežim i čistim vazduhom, pa se može nazvati i vazdušnom banjom. Nalazi se na nadmorskoj visini od 540 m. Udaljena je od Kruševca oko 35km, a od Beograda 200km. Povezana je železničkom prugom i autoputem Beograd-Niš kod Đunisa i Deligrada.
Ribarska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti


Stanja posle koštanih preloma, stanja posle operacije na kostima, kontrakture zglobova, deformacije kičmenog stuba, posttraumatska i postoperativna pareza, pareze nerava, hemiplegije, hemipareze. Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici "Ribarska Banja".
Ribarska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva


U Ribarskoj Banji postoje 6 izvora mineralne vode, temperature od 38 do 42*C, a zbog gustih šuma i čistog vazduha ima karakteristike klimatskog mesta.
Ribarska Banja
Ribarska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici


Okolina banje je bogata spomenicima kulture iz raznih perioda istorije. Organizuju se izleti do Niša i Kruševca, gradova sa bogatim istorijskim nasledem. Tu su i manastiri Ljubostinja, Veluće, Kalenić itd.
Ribarska Banja prirodne lepote

Ribarska Banja se nalazi u području veoma bujne vegetacije i čistig vazduha. U neposrednoj blizini je i šumovita planina Jastrebac. Prirodne lepote ove Banje, dobre saobraćajne veze i blagotvorno dejstvo termalnih voda, svrstavaju je u naše vodeće Banje. Njeno postojanje vezuje se još za antičko doba, a predpostavlja se da su ove tople vode koristili rimski legionari, a u srednjem veku i srpska vlastela.
Ribarska Banja sportsko-rekreativni sadržaji

U Ribarskoj Banji postoji dvorana u kojoj se održavaju raznovrsne rekreativno zabavne priredbe.

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Prolom Banja   11/11/2011, 23:33


Prolom Banja

Prolom Banja lokacija i položaj


300 km južno od Beograda, 85 km od Niša, 23 km jugoistočno od Kuršumlije, na južnim padinama planine Sokolovice (550-668 m nadmorske visine).

Prolom Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, bolesti krvnih sudova i vanzglobni reumatizam.

Prolom Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Prolom Banja ima više izvora termomineralne vode temperature od 26 do 31,5*C. "Prolom voda" je prijatnog ukusa i bez mirisa, pa se preporučuje i zdravim osobama kao pijaća voda izuzetnog kvaliteta.

Prolom Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici


Ovaj kraj je poznat po manastirima i crkvama (Crkva Sv. Petke, Lazarica) iz svih perioda srpske istorije...

Prolom Banja prirodne lepote


Živopisna okolina ove banje pogodna je za izlete i rekreativne aktivnosti, a organizuje se poseta jedinstvenom prirodnom fenomenu "Djavolje varoši"...

Prolom Banja sportsko-rekreativni sadržaji


Gostima su na raspolaganju teretana, kinezi sala, bazen, šetnje stazama zdravlja...

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Ovcar Banja   11/11/2011, 23:46


Ovčar Banja
Ovčar Banja lokacija i položaj

150 km jugozapadno od Beograda. Udaljena 15 minuta vožnje od Čačka, prema Zlatiboru. Zaista vredi svratiti u ovu malu i magičnu banju.

Ovčar Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Reumatska oboljenja, degenerativni reumatizam, spondiloze, artroze, posledice preloma kostiju, nervna oboljenja.

Ovčar Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Termalna voda temperature 36-38*C, pH=7, tvrdoće 8,7 mgE/1 i mineralizacije 0,66 mg/l.

Ovčar Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

Na ovom prostoru nalazi se jedinstvena kulturno-istorijska celina sa devet manastira iz XIV i XV veka.

Ovčar Banja prirodne lepote

Ovčarsko-kablarska klisura je jedna od najlepših klisura u Srbiji koju odlikuje izvanredna pejzažna raznolikost i bogatstvo raznovrsne flore i faune. Okružena je pitomim planinama Ovčar i Kablar. Na reci Zapadnoj Moravi izgradena su i dva veštačka jezera pogodna za sportove na vodi i ribolov.

Ovčar Banja sportsko-rekreativni sadržaji

Lov, ribolov, planinarenje, kupanje u najlepšem bazenu u Srbiji ( Hotel Kablar), šetnja kroz prelepu šumu...

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Soko Banja   11/11/2011, 23:50


Soko Banja
Soko Banja lokacija i položaj


Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u kotlini izmedju planine Rtanj (1560m) i Ozrena (1117m) nadmorske visine, na 220km od Beograda i 60km od Niša. Auto-putem je povezana preko Aleksinca sa svim većim gradovima u Srbiji.

Soko Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Soko Banja leči:ronhijalnu astmu, hronični hepatitis, psioneuroze, neurastenije, lakše oblike povišenog krvnog pritiska, hronični reumatizam, hronična reumatska i degenerativna oboljenja, išijas i stanja nakon povreda.

Soko Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Prirodni lekoviti faktori Sokobanje su termomineralni izvori temperatura od 28 stepeni C (Banjica) do 45,5 stepeni C (Park), gas radon uz povoljnu jonizaciju, čist planinski vazduh bez prisustva aerozagadjenja, velika koncentracija negativnih jona (anjona) i izuzetno blagotvorna umereno-kontinentalna klima.

Soko Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

U blizini Sokobanje se nalaze i nekoliko srednjevekovnih gradova - Bovan, Sokograd i Vrmdža. U Sokobanji se organizuju značajne kulturne manifestacije: "Sv.Jovan Biljober", "Prva harmonika Srbije ", umetničke kolonije "Sokograd", "Banjsko kulturno leto", "Zlatne ruke" i dr.....

Soko Banja prirodne lepote

Sokobanja ima lepo uredjene parkove, u samom centru tursko kupatilo Amam i Milošev konak. Mnoštvo izletišta od kojih su najlepša i najposećenija: Lepterija, Sokograd, restoran Pećina, Očno, Kalinovica, Barudžije, Ozren, Sesalačka pećina, izvor reke Moravice, Vrmdžansko jezero, Vrmdžanski stari grad, Grudonjske vodenice, Borići, Bovansko jezero..

Soko Banja sportsko-rekreativni sadržaji

U Sokobanju možete doći i da se bavite skoro svim sportovima, jer Soko Banja ima sve vrste terena i to: Teniski tereni, tereni za maili i veliki fudbal, košarkaške terene, kuglane, streljane, lovišta kakve samo možete da poželite na Rtnju, Ozrenu, Devici, Bukoviku, i da se bavite ribolovom na reci Moravici i Bovanskom i Vrmdžanskom jezeru. Za extremne sportiste tu je uvek planina Rtanj i Ozren.

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Banja Vrujci   11/11/2011, 23:53


Banja Vrujci
Banja Vrujci lokacija i položaj


Banja Vrujci se nalazi u severozapadnoj Srbiji u slivu reke Kolubare, u valjevskoj Podgorini. Do Banje Vrujci se dolazi preko ibarske magistrale, putem Beograd-Valjevo. Na samo 92km od Beograda. Banja Vrujci smeštena kod sela Gornje Toplice blizu Mionice u Kolubarskom okrugu. Banja Vrujci ima blagu umereno-kontinentalnu klimu i leže na nadmorskoj visini od 179 do 252 m.

Banja Vrujci indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Banja Vrujci leči: reumatizam, ginekološka oboljenja, malokrvnost, kamen u bubregu i mokraćnim putevima, kožna oboljenja, brze zarastanje rana, oboljenja očiju.

Banja Vrujci prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

U Banji Vrujci se nalazi 6 izvora mineralne vode (26°C do 27°C) i lekovito blato.
Termalne vode u Banji Vrujci su niskomineralne, zemnoalkalne, hipoterme (26 -27°C). Voda je hidrokarbonatno-kalcijsko magnezijskog tipa, male mineralizacije. Izdašnost vode varira od 80 do 470l/s. Vrujci se po izdašnosti izvora ubrajaju u vodeće Banje Srbije. Mineralna voda se koristi za kupanje i piće, a pored vode postoji i lekovito blato koje se koristi u vidu obloga. Rehabilitacioni centar pruža kompletan zdravstveni tretman: hidroterapiju ,kinezi terapiju, elektroterapiju i terapiju blatom.

Banja Vrujci manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

U blizini Banje se nalazi: Kameni most, manastiri Bogovodja u selu Struganik, nadomak banje je rodna kuća Živojina Mišića, Crkva Sv. Vaznešenja iz 19. veka...
Banja Vrujci prirodne lepote

Okolina sa svojim prirodnim lepotama veoma je živopisna i najbolje se može upoznati i doživeti u šetnjama uređenim trim stazama. Banja Vrujci i njena okolina geografski pripadaju srcu Srbije, a po atmfosferi, klimi i ambijentu pružaju mir, opuštenost i zdravlje koji su idealni za aktivni odmor i rekreaciju, koje u gradskim sredinama teško možete naći.

Banja Vrujci sportsko-rekreativni sadržaji

Od sportsko-rekreativnog sadržaja, Banja Vrujci se može pohvaliti sa kompleksom bazena koje u toku leta odnosno turističke sezone, poseti dnevno preko 1500 kupača i turista.
Valjevske planine pružaju izuzetne uslove za lov, a reke Toplica, Kolubara i Lepenica su omiljene za sportski ribolov.

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Banja Kanjiza   11/11/2011, 23:57


Banja Kanjiža
Banja Kanjiža lokacija i položaj


Udaljena je 200 km severno od Beograda. Banja Kanjiža se nalazi u Vojvodini na severu Srbije. Do Kanjiže se dolazi autoputem Beograd-Novi Sad-Subotica-Horgoš ili železnicom Beograd-Subotica. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 87m.

Banja Kanjiža indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Reumatizam, stanja nakon povrede lokomotornog aparata, povrede perifernog nervnog sistema, stanja postoperativne ortopedije, stanja posle operacije kicmenog stuba, rehabilitacija dece i stanja ostecenog nervnog sistema. Lečenje se obavlja u Specijalnoj Bolnici za rehabilitaciju Banja Kanjiža, koja je opremljena najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju.

Banja Kanjiža prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Termo-mineralna vode ove banje spada u natrijum -hidrokarbonatne - sulfidne hiperterme, cija je temperatura na izvorima 51°C, 64°C, 72°C. Mineralno blato (peloid), specificnog sastava takodje se primenjuje u terapiji.

Banja Kanjiža manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

Posebno su intreresantna stara gradska jezgra Subotice i Kanjize...

Banja Kanjiža prirodne lepote

Spada u najlepše krajeve Vojvodine.

Banja Kanjiža sportsko-rekreativni sadržaji

Gostima stoje na raspolaganju dva zatvorena bazena, sauna, sportska dvorana kao i tereni za fudbal, kosarku, rukomet i tenis. Na obali Tise se nalazi potpuno opremljen kamp..
Takodje na njenoj obali je park sa stazama za šetnju, a reka je pogodna za sportove na vodi i pecanje. Obližnja lovišta pružaju mogućnost za lov na nisku i visoku divljač. Iz Banje Kanjiže se mogu organizovati izleti do Subotice, jezera Palić i ergele Zobnatica..

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Banja Junakovic   12/11/2011, 00:05


Banja Junaković
Banja Junaković lokacija i položaj200 km severozapadno od Beograda, u blizini Apatina.

Banja Junaković indikacije, lečenje i prevencija bolesti


Sve vrste reumatizma, traumatološka oboljenja, povrede perifernog nervnog sistema, stanja postoperativne ortopedije i posle operacije kičmenog stuba, posledice cerebralnog insulta, ginekološka oboljenja i neka nespecifična oboljenja respiratornog aparata.

Banja Junaković prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva


Banja ima izvore termomineralne vode, cija se temperatura penje i do 60 C

Banja Junaković manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomeniciU blizini banje se nalaze značajni gradski centri kao što su Sombor, Subotica i Apatin sa bogatom kulturno-istorijskom baštinom...

Banja Junaković prirodne lepote

U blizini banje protiče reka Dunav sa bogatim lovištima i ribolovnim područjima i mogućnostima za sportove na vodi....
Banja Junaković sportsko-rekreativni sadržaji

Banja raspolaže kompleksom od deset spoljnih bazena, vodenim toboganom, terenima za tenis, mali fudbal i rukomet, zatvorenim terapijskim bazenom i saunom...

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Banja Palic   12/11/2011, 01:04


Banja Palić
Banja Palić lokacija i položaj

Palić se nalazi na severu Srbije, 7 km istočno od Subotice, i 186 km od Beograda. Do Palića se dolazi auto-putem E-75 i železnicom, pravcem Beograd - Subotica. Nadmorska visina jezera Palić je 102 m.

Banja Palić indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Reumatizam, išijas, kožna oboljenja, ginekološka oboljenja, nervna oboljenja, bolesti
digestivnog trakta.

Banja Palić prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična sa temperaturom oko 25*C. Mineralna voda sadrži litijum i rubidijum koji su korisni u lečenju reumatičkih i nervnih oboljenja. Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod sraštavanja kostiju.

Banja Palić manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

Palić se nalazi u neposrednoj blizini Subotice koja ima izuzetno dobro očuvane znamenitosti i veoma atraktivnu arhitekturu...

Banja Palić prirodne lepote

Palić ima jedan od najlepše uredjenih parkova i veoma dobro opremljeni zoološki vrt. Posetioci ove banje mogu se baviti veslanjem, jedriličarenjem, ribolovom, kako na Palićkom, tako i na Ludoskom jezeru koje je u blizini...

Banja Palić sportsko-rekreativni sadržaji

Banja raspolaže teniskim terenima, zatim terenima za male sportove, atletskom stazom, otvorenim i zatvorenim bazenima sa termalnom vodom. Na obali Palićkog jezera postoje lepo uredjena kupališta.

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Sijarinska Banja   12/11/2011, 01:10


Sijarinska Banja
Sijarinska Banja lokacija i položaj

330 km južno od Beograda.

Sijarinska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Oboljenja koštano-mišićnog sistema, išijas, lumbago, stomačna oboljenja i bolesti creva, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, pesak u mokraćnim kanalima, stanja posle razbijanja ili hirurškog odstranjenja kamena, upale mokraćnih puteva i bolesti jetre, žucnih puteva i pankreasa, ginekološka oboljenja, zapaljive procese i izvesne oblike steriliteta, plućne bolesti, neuroze, blaže i srednje oblike šećerne bolesti, konjuktiviti.

Sijarinska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Banja ima mineralne vode temperature od 32*C do 72*C, kojih ima 18 na dužini od 800 m, a svi su različitog fizičko-hemijskog sastava i temperature. Postoji i radioaktivno-sumporovito blato. U banji postoji gejzer tople vode čiji vodeni stub dostiže visinu do 8 m i povremeni gejzer koji eruptira na svakih 10 minuta - dva jedinstvena gejzera u Evropi

Sijarinska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici


U neposrednoj blizini banje se nalaze ostaci Caričinog grada "Justiniana Prima" iz vizantijskog perioda...

Sijarinska Banja prirodne lepote

Sijarinska Banja je smeštena u dolini reke Jablanice u podnožju planine Goljak, okruzena gustom hrastovom i bukovom šumom, koja pokriva 50 km2 okoline, pa je zaštićena od jačih vetrova, a magla u ovom području nije zabelezena. Okolina banje je pogodna za lov, a na reci Jablanici je moguć sportski ribolov...

Sijarinska Banja sportsko-rekreativni sadržaji

Gostima stoji na raspolaganju zatvoren bazen i veliki broj terena za male sportove...

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Selters Banja   12/11/2011, 01:17


Selters Banja
Selters Banja lokacija i položaj


46 km južno od Beograda, pored Malednovca.

Selters Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Oboljenja i oštećenja lokomotornog sistema, reumatska degenerativna i zapaljenska obljenja kičmenog stuba i zglobova, posttraumatska stanja, oboljenja izazvana vibracijom, hronična oboljenja respiratornog sistema, oboljenja perifernih krvih sudova i perifernog nervnog sistema i posledica oštečenja centralnog nervnog sistema vaskularnog porekla.

Selters Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Hipertermalna (temperatura 50*C) alkalno-murijatična ugljeno-kisela mineralna voda "Selters" koja se koristi pijenjem, kupanjem i inhaliranjem. Voda se koristi u lečenju jos od 1908. godine, a kao prirodno lekovito sredstvo nagradjena je u Briselu 1906. i Londonu 1907. godine. Izmedju dva rata bila je oficijelna po našoj, francuskoj i nemačkoj farmakopeji i prodavala se u apotekama.

Selters Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

U blizini ove banje je manastir Pavlovac, zatim zadužbinski kompleks u Topoli i na Oplencu, a na svega 45 km udaljenosti je i grad Beograd.

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
S A N J ARegistration: 2011-09-10
GzWorld Level: Master Level
Gamezer Team: E5

PostSubject: Bujanovacka Banja   12/11/2011, 01:28


Bujanovačka Banja
Bujanovačka Banja lokacija i položaj

360 km južno od Beograda, 2,5 km od Bujanovca

Bujanovačka Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti


Reumatske bolesti, stanja posle povreda i operacija, kožne bolesti, ginekološka oboljenja, neke kardiovaskularne bolesti, poremećaji periferne cirkulacije.

Bujanovačka Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstvaTermomineralne vode, lekovito blato (peloid), ugljen dioksid

Bujanovačka Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Manastir Sv. Prohor Pcinjski (11. vek),Sv. Djordje u Starom Nagorićanu i Manastir Gračanica

______________________________________________________________________________________


Back to top Go down
 

BANJE I LECILISTA SRBIJE

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 5Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Gamezer World :: National Forums :: Serbia :: Новости & Забава-
Free forum | © phpBB | Free forum support | Contact | Report an abuse | Free forums